A’dan Z’ye Tarkan

Kaç kardeşi var ve nerede yaşıyorlar? Bugüne kadar kaç milyon albüm sattı? Kim, onun için “Hep özel bir çocuktu” dedi. Ünlü futbolcu Ribery hangi şarkısını söyledi? Rap yıldızı Eminem’le ortak yönü ne? Hepsi ve dahası bu yazıda…
ALZEY: Doğduğu yer… Tarkan, Almanya’nın Rhineland- Palatinate eyaletine bağlı Alzey’de dünyaya geldi.

BEŞ: Tarkan, altı çocuklu ailenin beş numarası… Sanatçının Hakan ve Handan adında iki öz, Gülay adında Antalya’da, Nuray ve Adnan adlarında ise Almanya’da yaşayan üç üvey kardeşi daha var.

CEYDA BALABAN: Çalıştığı modacı… Daha önce Rıfat Özbek ve Dice Kayek’le de çalışan sanatçının şu anki tasarımcısı olan Balaban “Tarkan, her şeyi iyi taşıyor. Taktırmayacağım tek şey gözlük” diyor.

ÇİŞİM GELDİ: Tarkan, ikinci albümünün ardından şöhretini perçinlemişti. Bir canlı yayın sırasında kendisine mikrofon uzatılınca açıklama yapmak yerine “Çişim geldi” deyince olay oldu. Mesele o kadar büyüdü ki; Tarkan, Amerika’ya yerleşip uzunca bir süre olayın unutulmasını bekledi.
DEDESİ TURANCI DİYE YARGILANDI 

DOÇ. DR. AYSUN YÜKSELİR: Yazdığı ‘Tarkan/Yıldız Olgusu’ adlı kitap, Tarkan’ı çok öfkelendirdi. Sanatçı, kitabın toplatılması için dava açtı. Olay, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gitti. Finalde Yükselir suçsuz bulundu. Yüksel’in kitabından ilginç bir bölüm: “Eğer video klipte kadınsı bir cinsellik aranacaksa; bu Tarkan’ın animasında gizlidir, bir diğer pozunda bacaklarını olabildiğince açar ve yarıya kadar öne eğilir. Üzerinde yalnızca çizgili bir pantolon vardır. Cinsel organıyla aynı hizada, yerde bir köpek yavrusu durmaktadır. Pantolonunun kıvrımları da, köpeğin konumu da penisini vurgular.”

EMİNEM: Tarkan ile ünlü rap’çi Eminem; aynı yıl, aynı ay, hatta aynı gün dünyaya geldi. 17 Ekim 1971…

FETHİ TEVETOĞLU: Dedesi… Turancı olan Fethi Tevetoğlu; 1944’te Turancılık suçlamasıyla itham edilip yargılanmıştır.

GREAT MIGRATION (BÜYÜK GÖÇLER): Tarkan, bir dönem bu belgeselin seslendirmesini yaptı. Belgesel diğer belgesellere göre kat kat daha fazla izlendi. Tarkan’ın yaptığı seslendirme “Yatak odası sesi kullanmış” denilerek epey konuşulmuştu.

HAMAM: Tarkan, askerliğini bedelli olarak Malatya’da yapmış, bölük arkadaşı Mustafa Sandal’la birlikte İstanbul’a dönüşte kendilerini Eminönü’ndeki Örücüler Hamamı’na atmışlardı. İki saat boyunca sefa yapan ikiliye, kalabalık bir ekip de eşlik etmişti.

ISLAND FESTIVAL: Tarkan, Avusturya’da dünyanın en büyük müzik festivallerinden Danube Island Festival’da, 300 bin kişinin önünde sahneye çıkmıştı.

İSTANBUL PLAK: Tarkan, 1992 yılında yapımcı Mehmet Söğütoğlu ile tanıştı. Ardından da ilk albümü ‘Yine Sensiz’i, Söğütoğlu’nun şirketi İstanbul Plak’tan çıkardı.

JENNIFER LOPEZ: Tarkan, 2000 yılında Jennifer Lopez ve Britney Spears’ın da aralarında olduğu beş kişilik ‘Yılın Uluslararası Gelecek Vâdedeni’ listesinde yer almayı başarmıştı.

KRALİÇEM: Tarkan; verdiği şarkılarla, kendisine yurt dışında şöhret olma yolunu açan Sezen Aksu’ya “Kraliçem” diye hitap ediyor.

LOCA: Tarkan, geçen hafta ‘Cirque Du Soleil – Micheal Jackson The Immortal World Tour’un ilk gösterimini, Ülker Sports Arena’da izledi. Gösteriyi ailesi ile izlemeye gelen Megastar, özel loca kiraladı.
AYAK NUMARASI: 42 

MÜZEYYEN SENAR: Tarkan, yıllar önce ‘Benzemez Kimse Sana’ şarkısına düet yaptığı ünlü sanatçıyı hiç unutmadı. Yıllar sonra da geçirdiği kısmi felç ve yaşlılık nedeniyle tek başına yürüyemeyen Senar’ı, Bodrum’daki evinde ziyaret etti, sık sık telefonla arayarak halini hatrını sordu. Sener’ın kızı Feraye, “Tarkan yeni albümündeki ‘Adımı Kalbine Yaz’ şarkısını anneme söyledi. O çok hayırlı bir evlat. Annem, Tarkan’ı görünce çok sevindi. Ona çok büyük mutluluk yaşattı bu vefasıyla” dedi.

NEŞE TEVETOĞLU: Tarkan’ın annesi… Neşe Hanım, oğlu için şöyle demişti: “O bana çok bağlıdır ve alçakgönüllü bir evlattır.” Babasının ismi Ali. Kan grubu A Rh Pozitif, ayak numarası da 42…

ON BEŞ MİLYON: Bugüne kadar sattığı albüm sayısı.

ÖZEL ÇOCUK: Abisi Hakan Tevetoğlu, Tarkan için bu ifadeyi kullanıyor ve bunun gerekçesini şöyle açıklıyor: “O çok sakin, çalışkan ve özel bir çocuktur… Çocukluğumuzun geçtiği Almanya’da; bir gün buğday yüklü bir at arabasının arkasına asılınca, o da ‘Abi’ diyerek peşimden gelmişti. At aniden durunca, at arabasının altında kaldı. Vücudunda tek çizik bile yoktu. O zaman Tanrı’nın ona bir şey olmasını istemediğini anladım. Mucizevi bir olaydı.” (Sibel Arna-Hürriyet Pazar 2003)

POŞU: Tarkan’ın taktığı poşu, KCK davasına bile girmişti. Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde düzenlenen KCK operasyonunda terör örgütünün propagandasını yapmak, silahlı terör örgütüne üye olmak, genç ve çocukları organize ederek dağa çıkarma, kamu malına zarar verme, görevli memura direnme suçlarından tutuklu 10 sanıktan biri; Özel Yetkili Erzurum 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanması sırasında şöyle savunma yapmıştı: “Tarkan da poşu takıyor!”

RIBERY: Bayern Münih’in 2010’da şampiyonluk kutlamasında o dönem Bavyera ekibininin formasını giyen Hamit Altıntop, takım arkadaşı Ribery ile sahneye çıkıp Tarkan’ın ‘Şımarık’ şarkısını seslendirmişti.
KARAKUTUSU İLE 17 YIL GEÇİRDİ 

SEKİZ: Tarkan, dünyanın en etkili ünlüleri listesine sekizinci sıradan girmişti.

ŞIMARIK: Tarkan’ın dünya çapında tanınmasını sağlayan çalışma; ‘Ölürüm Sana’ albümünde yer alan ‘Şımarık’tı. Bu şarkının ardından Tarkan, Universal ile uluslararası arena için anlaşma imzaladı. Şarkı, aylarca dünya müzik listelerinin tepesinde kaldı, Rusça, İngilizce ve Yunanca’ya çevrildi.

TDK: Türk Dil Kurumu; Tarkan’ın ‘Metamorfoz’ adını verdiği son albümünde kullandığı atasözü ve deyimlerinden dolayı kendisine teşekkür edip plaket vermişti.

UYGAR ATAŞ: Tarkan’ın karakutusu… Sanatçının, Karamürsel’den çıkıp zirveye ulaşma sürecinde hep yanında olan Ataş; 17 yıl Tarkan’ın menajerliğini yaptı. İkilinin yollarını ayırması olay olmuştu.

ÜSKÜDAR MUSİKİ CEMİYETİ: Tarkan, Karamürsel’den sonra Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde de Türk Sanat müziği eğitimi aldı. Tarkan’ın buradaki hocası Sadun Aksüt’tü. Hatta Aksüt, onu Sezen Aksu’nun çalıştığı mekana götürüp orada musiki söyletmişti.

VEYSEL: Tarkan iflah olmaz bir Aşık Veysel aşığı. Sanatçı, Aşık Veysel’in önce ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ türküsünü, ardından da ‘Entelköy Efeköy’e Karşı’ filmi için ‘Benim Sadık Yarim Kara Topraktır’ı seslendirdi. Tarkan sayesinde gençler, ünlü ozanı tanıdı.

YİRMİ SEKİZ: Tarkan askerliğini bedelli yaptı. Vatan borcu toplam 28 gün sürdü.

ZEKİ MÜREN: Sosyolog yazar Can Kozanoğlu, Tarkan’la ilgili tespitinde; onu Zeki Müren’le kıyaslamıştı: “Tarkan yarattığı efemine havayla; bir kuralı bozmadı, sadece akan nehrin ortasına daldı. Zaten ondan önce Zeki Müren gibi sanatçılar, tabuları yıkmıştı. Tarkan bu anlamda o mirasa kondu. Ama Tarkan’ı sadece cinselliğiyle şöhret olmuş birisi olarak algılarsak, haksızlık etmiş oluruz. O; sesiyle ve düşünceleriyle de büyüklüğünü kanıtlıyor.”

YUSUF İZEL
sabah.com.tr

Bir cevap yazın

error: Content is protected !!