2010

Tarkan’ı üzen sergi

fdATATÜRK Havalimanı Dış Hatlar Terminali TAV Galeri’deki Dr. Oktay Onaran’ın “Kozanın Dönüşümü” adlı kelebek sergisi ünlü sanatçı Tarkan’ı üzdü.

TARKAN SERGİYİ BÖYLE GEZİ

Paris yolculuğu öncesi Atatürk Havalimanı’ndaki “Kozanın Dönüşümü” adlı kelebek sergisini gezen Tarkan, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hayvanların dondurulup sergilenmesinin kendisini çok üzdüğünü belirten Tarkan, “Bu hayvanları canlı yakalayıp mı sergiliyorlar ki herhalde öyledir. Çükü canlı yakalanmazsa herhalde bunların renkleri solar. ‘Kelebek sergisi Tarkan’ı üzdü, Tarkan, kelebeklerin güzelliğine hayran kaldı ama cansız kelebekler onu üzdü’ diye yazın” dedi.

KELEBEKLERİ BÖYLE GÖRMEK BENİ ETKİLEDİ

Kelebeklerin neslinin tükenmekte olduğunu belirten Tarkan, şunları söyledi:

“Bunların hepsi can taşıyor, renkleri solmasın diye canlı yakalanmış sanırım. Sergide nesli tükenmekte olan kelebekler sergileniyor. Kelebekleri sergileyip, insanların dikkatini onların yok olan yaşam alanlarına çekmek istiyorlarsa bu güzel. Bu güzelliği görüp hayran kalmamak mümkün değil. Doğayı ve bu güzellikleri korumak için elimizden geleni yapmamız lazım. Ama onları cansız görmek, beni yine de üzdü. Sergideki bilgilendirme yazısında ’sergilenen kelebeklerin yaşam sürelerini doldurdukları’ yazıyor. Öyle değilse eğer gerçekten çok üzülürüm. Öyle ise de bu canlıları böyle görmek beni çok etkiledi. Yazıda ayrıca ‘kelebeklerin neslinin tükenmekte olduğu ve korunması gerektiği’ de söyleniyor. Tabii, doğal yaşam alanlarının korunması önemli.”

“BAYRAMDA AZ HAYVAN ÖLDÜRÜLÜR İNŞALLAH”

Paris’e hem iş hem gezi için gittiğini ifade eden Tarkan, Kurban Bayramı öncesinde Türkiye’ye dönerek Antalya’da konser vereceğini ve aile ziyaretleri yapıp, annesinin elini öpeceğini söyledi. Tarken, “Herkesin bayramını canı gönülden kutluyorum. Çok güzel bir bayram olsun. Olabildiğince az hayvan öldürülsün inşallah” dedi. Tarkan, haberlerde kurbanlık hayvanları görüp üzüldüğünü, hayvanların ölümlerini adeta geri sayım gibi beklediklerini belirterek, “Ben hayata farklı bakıyorum. Ama bazı gelenekler maalesef değişemiyor, keşke biraz değişse. Daha az hayvan öldürsek” dedi.

ÜLKENİN KİMLİĞİ VE KİŞİLİĞİ DE YOK OLUYOR

Allianoi antik kentinin son durumu ile ilgili düşüncelerini de ifade eden Tarkan, şunları söyledi:

“Allianoi örnek teşkil eden bir yer. Öyle bir yerin varlığının korunması ve kurtarılması ülkemiz için çok önemli. Gerçekten çok özel bir yer. Orayı korumanın aslında yöntemleri vardı. Baraj yapılmasına rağmen aslında orası korunabilirdi. Tabii, bunlar eksra maliyetler ama bunlar göze alınmalıydı. Türkiye’yi Türkiye yapan bu güzelliklerdir. Bunlar tek tek yok oldukça bence ülkenin kimliği ve kişiliği de yok oluyor. Ama bir mücadelemiz daha var, inşallah Hasankeyf kurtulur. Çok sayıda insan kurtarılması için imza attı. Ama maalesef ülkemizde ekonomik rant uğruna böyle yerler feda ediliyor. Üstelik de ömrü kısa olan projeler için. Enerji projelerinin ömrü kısa. Barajlar kırk yıl sonra ömrünü tamamlıyor. Ama tarihi eserlerimiz ve kültürel miraslarımız ebediyen yok ediliyor. Olmasa keşke, herşey para değil, herşey ekonomik rant değil”
İbrahim YILDIZ/İSTANBUL, (DHA)
hurriyet.com.tr

error: Content is protected !!