Tarkan ‘O Sevişmeler’ şarkısını neden kliplendirdi?

2017 yazında ’10’ adlı albümüyle karşımıza çıkan Tarkan, şarkılarına klip çekmeye devam ediyor. ‘Yolla’, ‘Beni Çok Sev’, ‘Çok Ağladım’ ve ‘Kedi Gibi’den sonra bu kez de ‘O Sevişmeler’ şarkısı kliplendi.

Tarkan 'O Sevişmeler' şarkısını neden kliplendirdi?

İkisi de hit olmayı başardı

Tarkan’ın Türk sanat müziği tutkusuna mola verip pop bir albümle karşımıza çıkması elbette sevindiriciydi. Keza ’10’ albümü de, eleştirilebilir yönleri olsa da son tahlilde başarılı bir çalışma olarak beğeni kazandı.


Albümün ilk iki video klip şarkısı ‘Yolla’ ve ‘Beni Çok Sev’, beğenin ya da beğenmeyin, niceliksel açıdan Tarkan’ın başarılı işlerindendi ve ikisi de ayrı ayrı hit olmayı başardı.

Ümit Sayın’ın şarkısı

Ümit Sayın'ın şarkısı

Albümün bana göre en büyük bombası olan ‘Çok Ağladım’ın üçüncü klip seçilmesi, hemen akabinde Tarkan’ın ‘süt dökmüş kedi’ rolüne bürünmeyi özellikle planladığını düşündüğüm ‘Kedi Gibi’nin kliplenmesi gayet doğru seçimdi.

“Tarkan, bu albümle arasına mesafe koyar ve artık yeni bir proje için geri sayıma başlar” diye düşünürken, çat diye, hiç de beklemediğimiz bir anda ‘O Sevişmeler’ klibi yayınlandı. Sözü ve müziği Ümit Sayın imzalı olan şarkının aranjesi, Ozan Çolakoğlu’na ait.

“Arada kaynamasın” mı dedi?

Altan Dönmez yönetmenliğinde çekilen klip siyah-beyaz. Son derece yalın ve sade. Klipte bir senaryo yok. Phil Collins’in ‘In The Air Tonight’ı ya da Mirkelam’ın ‘Aşk Gribi’ videosu gibi bolca yakın plan çekimler mevcut.

Klipte Tarkan’ı, Karadeniz’de gemileri batmışcasına buruk, depresyondan çıkamıyormuşcasına dertli görüyoruz. 

Klip şarkının önüne geçmiyor. Kaliteli ve sade görüntüler eşliğinde ‘O Sevişmeler’i dinliyoruz. Bu yol ile gayet doğru bir adım atılmış bence.

Gözümüzün bebeği kontenjanından…

Gözümüzün bebeği kontenjanından...

Ancak… Tarkan’ı daha iddialı, daha riskli, daha farklı projelerde görmek istemiyor muyuz gerçekten?

Zaten uzun aralıklarla albüm yapıyor. Kendini ispat etmesine de gerek yok. Tarkan her zaman Tarkan. Pop müziğe ara verse de, sadece özel hayatıyla gündeme gelse de, yeni şarkı çıkartmayıp yalnızca konser verse de, her zaman gözümüzün bebeği kontenjanından, ilgimizin odağında.

‘Hatırlatma’ amacıyla

'Hatırlatma' amacıyla

Belli ki kıyıda köşede kaldığını düşündüğü ‘O Sevişmeler’i bize hatırlatmak istedi. Bunu istemekte de yerden göğe kadar haklı. ’10’ albümünü dinlemiş ve genel hatlarıyla beğenmiş bir dinleyici olarak, klip öncesinde böyle bir şarkının varlığını dahi unutmuştum. Şarkının Ümit Sayın’a ait olduğunu, yani ’10’ albümünde bir Ümit Sayın bestesi olduğunu dahi unutmuştum. Dolayısıyla bu 5’inci klip ticari bir beklentiyle değil, tamamen “Bunları da beğenebilirsiniz” önerisi gibi ‘hatırlatma’ amacıyla çekilmiş geliyor bana.

‘Cuppa’dan sonra…

'Cuppa'dan sonra...

Ama dediğim gibi, Tarkan’dan bahsediyoruz. Bir tık geri planda kaldığını düşündüğü şarkıyı öne çıkartmaya ihtiyaç duyması, böyle bir çabaya girmesi anlamsız geliyor. Çok değil, bir buçuk-iki yıl önce ‘Cuppa’ şarkısını yayınlamıştı single olarak. Sezen Aksu imzalı şarkı öyle çok eleştirilmişti ki, bence bu saatten sonra Tarkan bir daha ‘Cuppa’ gibi bir riskli bir işe girmeyecek. ‘Güvenli’ oynayacak hep.

“Risk budur” dedirtmeli

"Risk budur" dedirtmeli

Fakat bu olumlu bir şey değil. Tarkan’ın ‘Cuppa’ sendromunu aşması gerek. Bu şarkı yüzünden ne kariyeri biter ne de Tarkan’lığından bir şey eksilir.

‘O Sevişmeler’ gibi başarılı ama hiçbir şart ve koşulda hit potansiyeli taşımayan bir şarkının kliplendirilmek mi daha mantıklı; yoksa ‘Cuppa’ gibi tepki çekebilecek şarkılar yapmak mı?

Bir dinleyici olarak ikincisini tercih ederim. Tarkan her zaman “Risk budur” dedirtmeli.

Sertab Erener de o süreçten geçti

Sertab Erener de o süreçten geçti

Yıllar önce Sertab Erener de bu virajdan geçti. Çılgın denemeler yapmadı ama kafasındaki müziği yayınlamak istedi. Ancak beklediği etkileşimi alamadı. Eurovision’dan iki sene sonra yayınladığı ‘Aşk Ölmez’ döneminden bahsediyorum. 

Dönemin en gözde söz yazarı-bestecilerinden Soner Sarıkabadayı’nın kapısını çaldı, önce ‘Bu Böyle’ sonra da ‘Açık Adres’le ‘güvenli’ bir müzik kariyeri yolculuğuna geçti.

Akabinde gelen ‘Rengârenk’ albümü ona hem niteliksel hem de niceliksel başarı sağladı…

‘Ana akım’laşırken güller soluyor

'Ana akım'laşırken güller soluyor

Tarkan ise, ‘Metamorfoz’ ve ‘Cuppa’ gibi riskler sonrasında eskisinden de çok ‘ana akım’laşıyor. Ancak bu ‘ana akım’laşma dönemlerinde renginden kaybediyor, kalbimizin bahçesindeki o gülleri solduruyor.

“Herkes tarafından sevilebilecek şarkı” arayışı altında fazla kurgusal, plastik, matematiksel şarkılar seçiyor. ‘Yolla’ ve ‘Beni Çok Sev’ niceliksel başarı kazandırsa da, bizim sevdiğimiz Tarkan, bu iki şarkıyı söyleyen Tarkan değil, olmamalı.

Tarkan ‘Beni Çok Sev’in neresinde?

Tarkan 'Beni Çok Sev'in neresinde?

Eğri oturalım doğru konuşalım. ‘Kuzu Kuzu’, ‘Dudu’, ‘Hüp’, ‘Şımarık’ ya da ‘Şıkıdım’ mı? Yoksa ‘Yakar Geçerim’in farklı bir versiyonu gibi tınlayan ‘Yolla’ mı? Kopkop’luk bir Tarkan şarkısı dinlemek istesem ‘Yolla’ son tercihlerimden biri olur açıkçası.

Tarkan’ın damar şarkılarını ele alalım… ‘Kış Güneşi’, ‘İnci Tanem’ ya da ‘Dön Bebeğim’ mi? Yoksa ‘Beni Çok Sev’ mi? Buna da cevabım ‘Beni Çok Sev’ değil tabii ki.

‘Beni Çok Sev’, herkesin rahatça söyleyebileceği, Tarkan kokmayan bir Türkçe pop hit’i. 

Tarkan o şarkının neresinde gerçekten?

Üstelik ‘İşim Olmaz’ bile kliplenmedi!

Üstelik 'İşim Olmaz' bile kliplenmedi!

Tarkan’ın ‘Çok Ağladım’ gibi yenilikçi ya da Yıldız Tilbe imzalı ‘İşim Olmaz’ gibi kendi ruhuna yakışan, buram buram kendisi gibi kokan şarkılarla müzik yolculuğuna devam etmesini diliyorum. Ve geçmişte sebebi her ne olursa olsun ‘İşim Olmaz’ gibi bir radyo hit’ini kliplendirmeyen, hayranlarının hevesini kursağında bırakan Tarkan’ın şimdilerde ‘O Sevişmeler’ gibi ortalama bir şarkıyı kliplendirmesini ne adaletli ne de gerekli buluyorum…

Mayk Şişman

milliyet.com.tr

error: Content is protected !!